Sadece Bilgisayarla neler yapabilirsiniz?

Bu içerik için ortalama okuma süresi: 7 dakika

Sadece bilgisayar deyip geçmeyin, gelişen teknoloji de bir çok şeyi yapabilen bu aletler sayesinde hayatımızı kolaylaştıran onlarca şeyden bahsedebiliriz, hatta home office diyebileceğimiz çalışma alanları yine bilgisayarlar yardımı ile evden çalışmalarımızı sürdürebiliyoruz. Ek olarak; kodlama, grafik tasarım, mimari ve daha sayamayacağımız bir çok şeyi bilgisayar yardımıyla yapmamız mümkün.

Biri Bilgisayar mı dedi ? 


Nedir bizi büyüleyen bu deha ?

Kişisel bilgisayar: (1) Ekran, (2) Ana kart (3) İşlemci (CPU) (4) Bellek (RAM) (5) Genişletme Kartları (PCI-X, AGP, v. b.) (6) Güç Kaynağı (7) Optik Disk Sürücü (DVD, CD, v. b.) (8) Sabit Disk (9) Klavye (10) Fare

Bilgisayar

Kısaca Bilgisayar : Bilgiyi hesaplamak, düzenlemek ve değiştirmek için kullanılan yazılım ve donanımların tarihsel gelişiminden bahsetmektedir. Bilgisayar, en basit bakış açısıyla bir matematiksel işlemci, yani bir hesap aracıdır ve veri işler.

Eniac

Bilgisayarın geçmişi 2000 yıl öncesine dayanır, sizleri tarihle çok yormadan özellikle günümüz bilgisayarların gelişimi öncesi ilk bilgisayar olan Eniac’ ın resmini hemen yukarıda gösterdim. Peki nedir Eniac ?

İlk Bilgisayar Eniac: 

II. Dünya Savaşı sürecinde, ordunun daha hızlı bilgisayarlara gereksinim duyması, bilgisayar tarihinde bir devrim yaratan ENIAC’ın yapılmasına yol açmıştır. ENIAC, J. Presper Eckert ve John W. Mauchly ekibiyle 1945 yılında yapıldı. En büyük özelliği; bugünkü çiplerin atası sayılabilecek elektron tüpleri ve RAM bellek kullanılması olmuştur. Tasarlanmış programları çalıştırabilme özelliğiyle ENIAC, geniş bir ev kadar (167 m2) yer kaplıyor ve saatte yaklaşık 180 kW elektrik harcıyordu. 

İlk bilgisayardan sonra

Çağdaş bilgisayarların tarihi 4 döneme ayrılarak incelenir.

1. Kuşak (1950-1958): Lambalı teknolojiye dayanan Eniac benzeri çok büyük aygıtlar.

2. Kuşak (1958-1964): Transistör kullanan bilgisayarlar.

3. Kuşak (1965-1971): Transistör yerine tümdevre kullanan bilgisayarlar. Bu dönemde bilgisayarları kendi aralarında iletişim de kurabiliyorlar.

4. Kuşak (1972-günümüz): Günümüz bilgisayaları.

1960’lı yıllardan sonra elektron tüplerinin yerini önce transistörler, daha sonra da yüzlerce transistörün birleşimi olarak tarif edilebilecek entegre devreler yer almıştır. Bugün bilgisayar teknolojisinde kullanılan mikroçipler ise, birçok entegre devrenin birleşip küçültülmüş halidir.

Bilgisayarların çalışma prensibi; matematiksel işlem temeline dayanır. Çeşitli programlama dilleri ile hazırlanmış olan yazılımlar sayesinde birçok alanda kullanılabilmektedir. İnternetin insan hayatına girip yaygınlaşmasıyla bilgisayarın önemi daha da artmıştır. Güncel bilgisayarlar kişiselleşerek kişisel bilgisayar (PC) adını alarak, cebe sığacak kadar küçülmüş büyütülmüş ve hızları büyük aşamalar kaydetmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar fiyatları da giderek düşmektedir.

Genel görüş ve arkadaşlardan gelen yorumlar

bilgisayar
Günümüz Bilgisayarından görünüm

Teknoloji ve uzay çağımızın kilometre taşlarından olan bilgisayar, hayatımızın bir parçası haline gelmiş, ve bizleri bu değerlerin ötesine götüren ve bizlere sunduğu kolaylıkları yine genel olarak sizlerden dinledim. Yani yakın çevreme şu güzel soruyu sorduk, aslında bu soru çok kısa ve belkide cevabı da çok basitti. Fakat insanların verdiği cevaplar o kadar zengin içeriklerle doluydu ki, bunu ölümsüzleştirmek için blog sayfama taşımaya karar verdim. Böylelikle bir sorunun ardında ki gerçek değer olan Bilgisayar dehasının önemini bir kes daha görmüş olduk. 

Bir grupta ki paylaşımdan yola çıkarak, bizlere sorulan soru: “Sadece Bilgisayarla neler yapabilirsiniz?” dediklerinde ilk olarak şöyle bir yorum da bulundum: 

Yüksel : “Sadece Bilgisayar ile sınırlarımın ötesine geçebilir, dünyayı değiştirebilirim. 

Belki biraz abartılı veya uçuk bir slogan gibi oldu fakat günümüz zamanında bilgisayarlar ile hepimizin kaçınılması imkansız olan sağlık alanında bile devrim niteliğinde buluşlar var. Nano teknolojinin gelişimi ve işlemcilerin performans artışı gibi ileri seviye bilgisayarlar ile evet her şey yapılabilir. 

Özetle aklınıza gelebilecek her şey!” dedim.

Benim yorumum ile grup içinde ki bilgisayar deneyim ve bilgisine sahip arkadaşlardan gelen yorumları aynen iletiyorum:

Tolga Altaş :

Anlık olarak haber alma ihtiyaçları için bilgisayarı kullandıklarını çok iyi biliyorum. İleri yaştaki insanlar her ne kadar görsel ve işitsel iletişim yollarını tercih etse dahi internette haberler çok daha güncel bir şekilde yayınlanıyor. Bunun haricinde sevdikleriyle iletişim kurmada en önemli rolü yine kişisel bilgisayarlar ediniyor. Telefonlardan farklı olarak büyük ekranlara sahip oldukları için uzaktaki akrabalarıyla veya sevdikleriyle görüntülü iletişim kurarken bilgisayarı tercih ediyorlar. Bunun dışında orta yaş grubunda da YouTube kültürü oluşmaya başlıyor. Bundan dolayı video izleme de önemli bir aktivite haline geldi genç nesil dışında da. Kadın kullanıcılar kozmetik ve yemek konuları üzerine internette arama yapıyor ve çeşitli içeriklere ulaşıyorlar. Bunlara baktığımızda hiçbiri “Sadece Bilgisayarla” yapılacak eylemler değil fakat bilgisayarla yapıldığında daha çok verim alınan etkinlikler. Benim gözlemim bu yönde.

Düzenleme: Tabi ki bir de Office yazılımları var fakat örnekte “Emine teyze, Mustafa amca,” verildiğinden dolayı bu konuya girmedim.

Serkan Doğan:

Visual Studio 2017 ile (Profesyonel Derecede Bilirsen) her şeyi yapabiliriz. 11 Nisan gelsin Creators ISO’yu indirip Temiz Windows 10 kurup Visual Studio 2015’i 2017’ye terfi edeceğiz. 

Burak Büyükkaya:

Mutfakta yemek yaparken insanlar, büyük ekranları sayesinde bilgisayar üzerinden televizyon programlarını izleyebiliyor ya da yemek tarifini yine videodan alarak hem nasıl yapıldığını görmüş oluyor hem de cihazı kirletme bozma gibi bir tehlikesi olmuyor. 

Emekli olan insanlar için bilgisayar boş vakitlerinde yapmak istedikleri hobilerin öğreniminde ve araştırılmasında büyük bir rol oynuyor. 

Online oyun oynarken kişiler arasında ile Skype veya böyle çoklu arama yapabilen servisleri kullanarak senkronize olunulması sağlanıyor. 

Özellike okullarda öğretmenlerin sunum ödevlerini öğrencilere çok vermesi PowerPoint kullanılmasını artırıyor ve öğrencileri daha fazla yaratıcı olmaya itiyor. 

Esnafın gider gelir hesaplaması yaparken Excel’i kullanması işlemlerin hem daha anlaşılır olmasında hem de birbiri ile bağlantılı olmasında büyük önem taşıyor. 

Ayrıca (bu tamamiyle kendi çıkarımım) insanların telefonlarını kullanma oranı artsa da bu cihazların hassas olması, bir süreden sonra onları daha dayanıklı ve güvenilebilir cihazlar olan bilgisayarlarını kullanmaya doğru itiyor.

Ufuk Anteplioğlu :

Bence bu yasdaki kisiler genel olarak bilgisayari, gazete okumak, maç sonuçlarına bakmak, sosyal medya da dolasmak, merak ettikleri bir seyi internette aramak yemek tarifi gibi yada candy crush, okey gibi basit oyunlari oynamak için kullaniyor

Burak Bozkurt:

Kod yazabiliyorum. Üst düzey seviyede teknik yeteneğim olmamasına rağmen okulda zorlandığım matematik hesaplarını, üniversite sınavında puan hesaplamalarını, random bir şekilde görsel veya sayı oluşturma işlemlerini kodlama bilgimi geliştirmek adına küçük çaplı uygulamalar geliştirerek bireysel sorunlarımı çözebiliyorum. Bu işi yapabileceğim tek cihaz bilgisayarlar!

Akıllı telefonların gücünün yetmediği noktalarda projelerimizi tanıtabilmek adına ve katıldığımız etkinliklerde yaptığım konuşmalarda kendimi daha iyi ifade edebilmek için sunumlar hazırlıyorum. Powerpoint’i daha verimli kullanabileceğim bilgisayarlardan başka bir platform yok

Ali Kurşun:

Son gelişmeleri takip edebilir,Facebook ta gezinip yemek tarifi ve ya maç özeti izleyebilirler..

Hakan Akkır:

Sadece bilgisayarla video montaj işlemlerini çok daha kısa sürede ve çok fazla imkanla yapabiliyorum. Ekleyeceğim efektler, yazacağım yazılar, göstereceğim fotoğraflar bilgisayar yardımıyla çok kolay videoya eklenebiliyor. Kontrol bilgisayardayken tamamen bende oluyor ve istediklerimi rahatça uygulayabiliyorum. Premiere Pro, Sony Vegas, Camtasia gibi programları bilgisayar harici bir şeyde kullanmayı hayal bile edemiyorum. Oldukça verimsiz olurdu.

Sadece bilgisayarla oyunlardan çok fazla verim alabiliyorum. Telefonda oynanan oyunlar hem grafik kalitesi açısından hem oyun kontrolü açısından oldukça yetersiz kalıyor. Ayrıca bilgisayarda Single oyun oynuyorsam aklıma bir iş geldiğinde oyunu aşağıya alıp işlerimi yine bilgisayar üzerinden hızlıca halledip oyunuma geri dönebiliyorum. Bunları oyun platformları ya da telefon-tablet gibi ürünlerde yapmak oldukça zor. 

Yazacağım bir makale ya da çizeceğim bir grafik olduğu zaman bilgisayar olmazsa olmaz. Office programlarında iş yapmak kesinlikle sadece bir bilgisayarla çok daha kolay halledilebiliyor. 

Henüz tam olarak yapmıyor olsam da “kod yazma, web tasarımı, program yazma, oyun geliştirme” gibi günümüzün en önemli görülen işlerini sadece bilgisayarla verimli şekilde yapabiliriz. Son yıllarda müthiş popülerlik kazanan telefonları üretenler de bilgisayarlardan yararlanıyorlar sonuçta.

Kısaca video prodüksiyon işlemleri, oyun deneyimi, içerik üretimi ve iş geliştirme gibi günümüzde önemli olan çoğu şeyi sadece bilgisayarla verimli şekilde yapabiliriz. Telefonlar ise bilgisayarda yaptığımız ürünleri küçük ekranda izlemeye, kullanmaya, okumaya yarar. Üretmek için bilgisayara ihtiyacımız hep olacak.

Kadir Geçit:

Sadece bilgisayarla kullanıcıların faydalanabilecegi programlar yazabilir, tuketimden üretime geçebilirsin.

Ömür Fırat Şahin:

Sadece bilgisayarla en rahat ve en güzel oyun deneyimini yaşayabilirim.

Cengiz Özşaylan:

Emine teyze şarj bitme derdi olmadan saatlerce candy şeker kurabilir ve bunu sadece bilgisayarla yapabilir.

Osman amca nalbur dükkânında sadece bilgisayarla şarkı listesini açıp sabahtan aksama kadar müzik çalmasını sağlayabilir. 

Bankacı Cevdet hesabını kitabini verisini sadece bilgisayarla işleyebilir.

Elçi cengiz sadece bilgisayarla oturup program kodlayabilir 

Müdür levent sunumunu sadece bilgisayarla hazırlayabilir.

Mühendis cemal çizimini sadece bilgisayarla yapabilir.

Kokoreççi recep yemek sepetinden gelen siparişleri sadece bilgisayarla takip edebilir.

Savcı sibel ifade tutanaklarını sadece bilgisayarla tutabilir.

Gazeteci yazar can bey yazılarını kitaplarını sadece bilgisayarla yazabilir.

Telefonumla yazdığım bu yorum bile sadece bilgisayarla 10 kat daha hızlı yazılabilir.

En güzeli ise 8 nisan ödül töreninde windows elçileri hediye kutularındaki sadece bilgisayarla mutlu edilebilir.

Mesut Şener :

#sadecekarakutu ile ? evet fark ettiğiniz üzere hastag farklı temel amaç tabi ki, #sadecebilgisayarla ? ama ben bu paylaşımın altına Ahmet Hoca’dan yola çıkarak biraz ondan ve onun tecrübe fikir ve düşüncelerinden bahsedeceğim size; 

Yaklaşık 35 yıl gayrimenkul danışmanlık, ticaret ve pazarlamanın bir çok farklı alanlarında bulunmuş Ahmet Hoca bilgisayara kendi deyimi ile Karakutu adını vermiş, niye diye sormadım aslında neden bu ismi verdiğini düşündüm bence okurken sizde düşünmüş ve bu yüzden olabilir gibi kendinizce cevaplar bulmuşunuzdur diye umuyorum her neyse !gözlemlerimden yola çıkarak. Müşterileri ile kendisi ilgilenen alan ve satan kişiler arasında uzlaşma yoluna sağdık ve uzlaştırmaya hakim birisi 2 tarafında memnun edecek ortak çözümler sağlamayı başarıyor. Büyük bir kitle yani çevreye de hakim birisi olduğu için yaptığı işle birlikte kendini ön plana çıkarabiliyor. Kendisinin en büyük eksikliğinin bu #sadecekarakutu diye tabir ettiği bilgisayara hakim olmadığını aslında #sadecekarakutu ile neler başarabildiğini ve neler başarılacağını biliyor. Zaman zaman onunla birlikte bilgisayar teknolojileri alanında istişarede bulunduğumuzda verdiğim örnekler üzerinden kendi farklı fikirleri ve teknoloji hususunda ileri adımlar ve aşamalarda bilinçli fikirler üretebiliyor. Bunlardan en basit örnekle bir iş yeri açacak ve yönetecek kadar masraf harcamadan #sadecebilgisayarla ile onun deyimiyle #sadecekarakutu ile girişimçilik adımları atılabileceğinin farkında hatta iş hususundan değilde kendi gerçek bir proje bile düşünmüş siz bunu e-ticaret olarak düşüneceksiniz. Fakat onun düşündüğü ise NASA – ve uzay bilimleri. Gözlemlediğim bu hikaye daha önce girişimcilik adımı atmış iş ve tecrübelerini anlatan ve #Sadecebilgisayarla neler başarabileceğini bilen Ahmet hoca’yı anlatıyor !

İş arkadaşlarım, dostlarımdan gelen yorumlar ise:

Burak Bekdemir : 

Artık bilgisayar  bedenin ve ruhun “dijital özgürlüğüne” kavuşarak çıktığı yolculuğun kapısı oldu günümüzde.

Bakıyorum da  güncel bilgiye anlık erişim,araştırma,haber,eğitim,eğlence,sanat,meslek gibi birçok alanda kişiye ulaşım özgürlüğü sunmakta.Ve bu özgürlük kolaylıkla gerçekleşiyor.


Uzadı uzadıya…

Ben, bilgisayarda haber yazabilirim,öykü yazabilirim,video çekimi yayınlayabilirim,oyun yapabilirim,oyun oynayabilirim,film izleyebilirim.,tv izleyebilirim,radyo kanallarına ulaşabilirim , animasyon,modelleme özel efektler,dünyada bulunan insanlığa ait birçok bilgiye erişebilir,birçok konuda bilgi sahibi olabilirim,arkadaşlarımla toplu olarak görüşmeler,sohbetler  ve aktivitelerle ilişkilerimi mesafelerin bile engel olamadığı şekilde canlandırabilirim.


Ofis programalrıyla iş yaşamımda büyük kolaylıklar sağlayabilir,güvenli bilgi saklayabilir,anılarımı ve manevi eşyalarımı dijitalleştirerek yedekleyebilirim. Okadar çok ki yapılabilecekler..


Bir video kanalı açar çok iyi çalışmalar çıkararak bir youtuber olup hobi ve meslekedinebilirim,

Reklamcılık yapabilir birçok sosyal topluluğa katılarak  kendime zengin hobi ve aktiviteler bulabilir çok sayıda yeni insanla tanışarak kendimi zenginleştirebileceğim grupların arasına katılabilirim. Dünyanın öbür ucunda bir insanla tanışım kolayca iletişim kurup farklı kültürlerden insanları tanıyabilir ve daha iyi anlayabilirim.Dünya barışında ve kültürel farklılıklarda birbirimizi daha iyi anlamak mümkün.


Ben olmasam da insanlık bununla evrenin yasalarını işleyerek uzay ve zamanda doğru yolculuklar yapabilir belkide bir gün.Çok şey yazmak çok şey anlatmak istesem de bukadarı yeter sanırım.


Yani şu an geldiğimiz nokta anlatmakla bitmez.

Aytaç Erdoğan : 


Mail okurum gönderirim film izlerim sosyal medyada islerimi hallederim oyun oynarım sunum hazırlarim

Cemran : 

Dizi izliyorum, maillerimi kontrol ediyorum, materyal hazırlıyorum office programlarını kullanmak ve elbette sunum için görsel yansıtmak için bilgisayara muhtacım.

Filiz : 

Ben pc ye sadece telden foto aktarmak için girerim

Alperen : 

Mesela birtakım programlar kullanarak başka kullanışlı programlar yapabilirsin veya bir oyun motoru ya da bir oyun yapabilirsin.

Levent : 

Elektrikle çalışan , bilgileri sayan ve ofis programlarını kullandığım cihaz aklıma geliyor

Büşrah : 

Film&Dizi izlemek için ayrıca Microsoft Word ve Excel’de bir takım düzenlemeler için pc kullanırım.

Yasemin : 

3D Modelleme programı kullandırması, dizi&anime izlemek ve kalan vaktimle oyun oynarım. 

Sonuç olarak

Ben günümüz teknoloji çağında, özellikle yönünü bilime ve teknolojiye çevirmiş kişilerin, rutin hayatında yaptığı işlerde, okulda ve iş hayatında sürekli kendilerini güncelleme ve bilgi ile bu kişilerin kazanacağını düşünüyorum.

Bu bilgi ve deneyimlerle yola çıkmış birinin buluşları, yaptığı projeleri ve başardığı ya da başarılı olduğu tüm işlerin arkasında kendini borçlu hissettiği bir değer olduğunu bilecektir. Bu değer Bilgisayardır.

Evet bugün insanlara Sadece Bilgisayarla neler yapılacağını yorumlarla anlatmaya çalıştık, kanımca bu örneklerin ötesinde sonsuz örnekler var elbette, biz yinede şunu anlıyoruz: Bilgisayarlar bizlerin vazgeçemeyeceği bir araç olacak.

Son olarak burada yorum yapmış veya buraya yorumunu taşıyamadığım tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür eder, onların birbirinden zengin içerikleri ile bu blog yazımı oluşturmanın sevincini sizlerle paylaşmaktan kıvanç duyuyorum.

Bir sonraki blog yazımda görüşmek üzere hoşçakalın, teknoloji ile, Bilgisayar ile kalın.

Referans : Vikipedi

Sorularınız için lütfen geri dönüş yapın, fırsat buldukça cevaplamaya çalışacağım : info@yukseluyar.com