Nasıl Oyun Geliştirebilirim?

Bu içerik için ortalama okuma süresi: 3 dakika

Bir çoğumuzun hayallerini süsleyen oyunlar nasıl dizayn edildi, ya da bir oyun nasıl yapılır gibi sorulara yanıt olabilecek içerikte önemli hususlar, buna bağlı olarak izlenecek yol haritalarına kısaca değindik.

Oyun geliştirmek, meraklıları ve bu sektörü sevenler için oldukça motive edici bir süreç olabilir.

Dijital platformların da gelişmesiyle hem masaüstü hem de mobil oyun sektörü hızla büyümekte. Oyun sektörüne baktığınızda tek bir kişinin çalışmalarıyla ortaya çıkmış oyun projeleri de görebilirsiniz. Bu çalışmaların oyun sever ile buluşması bazı oyun marketleri ile kolayca mümkün. Siz de oynamayı sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz tarzda oyun geliştirmek isteyebilirsiniz, neden olmasın?

Oyun geliştirmek için farklı işletim sistemlerine ve altyapılara yönelik farklı yöntemler olsa da temel prensipler fazla değişmiyor. Sektörü takip ediyor olmanız size vizyon kazandıracaktır. Elbette hangi tarzda oyun yapmak istediğinize karar vermeniz ve daha sonra bu modeli detaylandırmanız gerekecektir. Oyun geliştirmek denilince ilk akla gelen şey aslında bunu yapabildiğiniz oyun motorları ve yazılım dili geliyor. Bir yazılım dilini öğrenmeniz önemli. Bu dili seçerken ilgi duyduğunuz alanda nasıl ilerleyeceğinizi belirlemeniz ve planlamanızı doğru yapmanız size yardımcı olacaktır.

Oyun geliştirmeye nereden başlayabilirim?

Yeni bir projeye başlayacağımız zaman hepimizin aklına ilk gelen sorulardan biri de “Nereden başlamalıyım?” olmalıdır. Oyun sektörünün hızla büyümesi de oyun geliştirme platformlarının ve kendilerine ait grafik motorlarının gelişiminin önünü açmaktadır. Bununla ilgili araştırmalar yapmalı ve gelişim süreçleriyle ilgili bilgiler edinmelisiniz.

Oyun geliştirmek akla geldiğinde iki büyük oyun motorundan söz etmek mümkün;

  • Unity ve Unreal Engine

Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi hangi yazılım dilini öğrenmek isteyeceğinize karar vermeniz konusunda yukarıda belirtilen oyun geliştirmek isteyeceğiniz motor belirleyici olacaktır.

Tercih ettiğiniz oyun motoru öğrenmeye ihtiyaç duyacağınız yazılım dilini de belirlemektedir.

Unity oyun motoru C# dili ile geliştirmeyi desteklemektedir. Mobil oyunların yapımında ve platform oyunlarının yapımında birçok örnek Unity tarafından üretilmektedir.

Unity bir çok başarılı oyun projesinin gerçekleştirildiği ve desteğini gördüğü büyük bir oyun motorudur.

Unreal Engine 4 Grafik desteği ve bazı özelliklerde avantaj sağladığı söylense de araştırılarak kendiniz için uygun grafik motoruna daha iyi karar verebilirsiniz.

Unity ve Unreal engine 4 (UE4) ile oyun geliştirmeye başlayabilirsiniz.

  • Hangi Oyun Motorunu Tercih etmeliyim?

Unity’mi? yoksa Unreal Engine mı? – Hangisiyle oyun geliştirmek daha mantıklı? Dijital sanatçılar ve oyun geliştiricilerin yıllardır bir tartışma konusu olmuştur bu soru. Tartışmasız halen günümüzde herkes tarafından kullanılabilir olan en popüler oyun motorlarıdır. Her ikisi de büyük stüdyolar kadar küçük ve bağımsız dediğimiz “indie” oyun geliştirme stüdyoları tarafından kullanılmakta.

Unreal Engine 4 : Projenizde hangi seviyede görsellere gerçekten ihtiyaç duyacaksınız?

Bu oyun motoruna baktığımızda bize ileri seviyede ve çok yüksek kalitede görseller sunmakta.

Aynısını Unity için düşündüğümüzde çok daha fazla çaba ve çalışmayla bile bu kaliteye yakın sonuçlar elde edebilmek oldukça güç. Tahmin edebileceğiniz gibi büyük oyunlar yapan prodüksüyonların birinci tercihi genelde bu oyun motoru olmakta. Diyelim ki bu yola baş koydunuz ve oyun geliştirmek istiyorsunuz. Çok daha gerçekçi ve kaliteli görselleri hedefliyorsanız doğru yerdesiniz. Unreal ile daha iyi sonuç alacaksınız. Çok güçlü bir oyun motoru. Unutmadan geçmeyelim. Unreal Engine 4 oyun motorunda C++ dili kullanılmaktadır. AAA olarak tarif edilebilir yüksek kalitede büyük oyunlar yapılabilir. Mobil oyun geliştirme alanında da kullanılmaktadır.

Unity : Hangi donanımlarda ve cihazlarda projenizi ağırlıklı olarak sunmayı planlıyorsunuz?

Unity halen mobil cihazlar ve konsollar da oldukça etkin. Bu tip düşük güç tüketen donanımlara ait platformlarda oyun geliştirmek istiyorsanız Unity sizin birinci tercihiniz olabilir. Çünkü Unity aslında Unreal’ın aksine daha az güç ihtiyacı olan ancak akıcı ve yeterli görsellere sahip projeler üretmeyi öncelikle hedeflemekteydi. Unity oyun motoru ile C# dili geliştirmeyi desteklemektedir. Mobil oyunların yapımında ve platform oyunlarının yapımında birçok örnek Unity’den çıkmaktadır.

Unity bir çok başarılı oyun projelerinin gerçekleştirildiği büyük bir oyun motoru. Aynı zamanda Unity ile tek kişilik veya küçük bir ekiple oyun geliştirmek daha kolayken Unreal’da bu biraz daha zor görünüyor. Bunun sebebi ise; Unity’nin içerik ve destek olarak diğer oyun motorlarının halen biraz daha önünde ve “indie” oyun yapımcılarının ilk tercihi.

C++

Oyun Motorları Ve Yazılım Eğitimi

Oyun geliştirmek adına öğrenmek istediğiniz oyun motorunu seçebilirsiniz.

Bu seçiminize göre öğreneceğiniz kodlama dili de büyük ihtimalle o motorla bağlantılı olacaktır.

Hepinizin bildiği gibi birçok online eğitim platformu bulunmaktadır. Bazı büyük eğitim platformları da size seçtiğiniz oyun motorunun sıfırdan eğitimlerini sunmakta. Aynı zamanda o motora ait kodlama eğitimleri de yer almaktadır. Bu online eğitim platformları aracılığıyla öğrenmeye başlayabilir ve öğrendiklerinizi oyun motorunun arayüzünde uygulayarak anlamaya başlayabilirsiniz. Oyun geliştirmek için size büyük yardımı dokunacak başka bir önemli konu ise yabancı dil. Bulacağınız Türkçe kaynaklar size başlarda yeterli gelebilir. Kendinizi geliştirmeye başladığınızda daha çok bilgi alabileceğiniz kaynaklara ve eğitimlere ihtiyaç duyabilirsiniz. İngilizce bilmeniz bu konuda size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Herşeyden önemlisi oyun geliştirmek için kendinizde tutku, azim ve motivasyonu sağlamak ve korumak çok önemli.

Bir oyun modeli oluşturmak için bu işi yapan kişi ve ekipleri iyi takip ederek bu konularda daha detaylı araştırmalar yapmanız size büyük fayda sağlayacaktır.

Sonuç olarak günümüzde oyun yapmak için bunlar gibi oyun motorlarını tercih edebilirsiniz.

Hangi oyun motorunu ve ona bağlı olan yazılım dilini öğrenmeniz gerektiğine ise aslında hedeflediğiniz ve yaratmak istediğiniz oyunun nitelikleri karar veriyor.